Klankbeleving

Klankbeleving is een (groeps-)activiteit waarin alle zintuigen geprikkeld worden door klank, kleur en geur. Zo kun je contact maken met de belevingswereld van volwassenen en kinderen. Het heeft een positief effect op stemmingen en kan invloed hebben op hun lichaam.

Denk aan beter slapen, effectievere opname van medicatie en minder pijnbeleving.

 

Voor deze zintuigprikkeling maak ik gebruik van diverse instrumenten, zoals klankschalen, trommel en fluit. Daarnaast zet ik mijn stem, water, etherische oliën en kleuren in waardoor alle zintuigen gestimuleerd worden.

 

Voor wie is Klankbeleving in de zorg bedoeld?

Klankbeleving kan ingezet worden voor mensen met:

 • Een verstandelijke beperking

 • Meervoudige beperkingen

 • Autisme

 • Lichamelijke beperkingen, zoals Niet Aangeboren Hersenletsel

 • Dementie/ Alzheimer

 • Psychische verwarring

 

De Klankbeleving kan plaatsvinden in groepsverband, zoals in een instelling of bij dagbesteding.

Individuele Klankbeleving is ook mogelijk.

 

Stappen in Klankbeleving

 1. Ik maak contact met iemand door oogcontact, een klank en soms een aanraking (afgestemd op de specifieke persoon).

 2. Ik creëer een fijne en ontspannen sfeer in de ruimte door zacht licht en ontspannende geuren.

 3. De aanwezigen zitten en/of liggen in een cirkel zodat iedereen goed kan zien wat er gebeurt en ik met iedereen contact kan maken. Dit is erg belangrijk omdat ik door oogcontact en lichaamstaal kan bepalen wat iemand wel of niet prettig vindt. Hier stem ik de Klankbeleving op af waardoor vertrouwen wordt opgebouwd en goed ingespeeld kan worden op individuele behoeften.

 4. Aanwezigen mogen ook zelf klank maken, als dat mogelijk is (eventueel samen met de begeleiding).

 5. Als afsluiting kijk ik wat de groep op dat moment nodig heeft, zoals met een zachte hartslag op de trommel slaan of zingen en daarbij met iedereen persoonlijk contact maken.

Bij een individuele Klankbeleving werk ik op dezelfde manier, maar kan ik me helemaal afstemmen op de persoon, die ik een klankbeleving geef.

 
 
Verhaal uit de praktijk

Een vrouw zit helemaal in zichzelf gekeerd op een stoel in de kring. Ze is doof en blind en ziet er sereen en zacht uit. Zo’n drie meter bij haar vandaan zoek ik contact door heel zachtjes een klankschaal aan te slaan. Stapje voor stapje loop ik naar haar toe en heel subtiel zie ik aan haar lichaam dat ze de klankschaal voelt. Nog langzamer kom ik dichterbij. Ze stopt met haar bewegingen en tilt iets haar hoofd op: ze volgt de klankschaal. Het is een mooi moment van diep contact.

Na een paar minuutjes zie ik haar weer terugkeren in zichzelf en loop ik langzaam terug.

 

Een tijdje later doe ik hetzelfde met de Sansula. Ook dan zie ik dat ze heel subtiel reageert op de trilling van dit instrument. Heel voorzichtig zet ik de Sansula op haar arm terwijl ik zachtjes blijf spelen. Ze is alert, voelt de trilling en ik merk dat ze toestaat dat ik langzaam blijf spelen op haar arm. Voorzichtig beweeg ik de Sansula naar haar andere arm. Ze laat dit allemaal een paar minuten toe. Dan pakt ze ineens mijn hand met de Sansula en duwt me weg. Langzaam loop ik weer bij haar vandaan.

 

Ik zie dat de begeleidster is geraakt. Later praat ik met haar daarover. Ze was ontroerd, omdat dit nog nooit was gebeurd. Deze vrouw laat niet gemakkelijk iets toe en zeker niet door een vreemde. Nu was ik diep geraakt en dankbaar!

Klankbeleving als groepsactiviteit
Klankbeleving voor een groep wordt afgestemd op het moment. Ik speel in op de behoefte van de groep. Dit kan per keer verschillend zijn. In kleine groepen werk ik alleen of samen met een collega die door mij is opgeleid. Dit is afhankelijk van de groepsgrootte en de ruimte waarin de Klankbeleving gehouden wordt.

 

De Klankbeleving voor een groep duurt ongeveer een uur. Er wordt rekening gehouden met de behoefte en de spanningsboog van de groep.

 
Klankbeleving als individuele activiteit
Individuele Klankbeleving is meer afgestemd op de specifieke persoon, waardoor ik gerichter in kan gaan op persoonlijke problematieken. Dit geeft meer verdieping. Als er kenmerkende lichamelijke klachten zijn, kan ik gericht op bepaalde plekken van het lichaam werken. Bij deze individuele Klankbeleving gebruik ik soms stemvorken om bepaalde acupunctuurpunten te stimuleren.

 

Een individuele Klankbeleving duurt maximaal 1 uur. De tijd is afhankelijk van de spanningsboog van de persoon die behandeld wordt.

 

Instellingen waar ik Klankbelevingen geef:

 • Het Erf in Meppel - Individuele Klankbeleving

 • ’s Heeren Loo in Apeldoorn - Klankbeleving bij de dagbesteding

 • Interact Contour in Zwolle - Klankbeleving bij de dagbesteding

 

Jouw klankkleur 2019©